,, БОГ Е ЛЮБОВ" (1 ЙОАН 4:8)
, БОГ Е СВЕТЛИНА, и в Него няма никаква тъмнина."(1 ЙОАН 1:5)


Добротата е светлината, чрез която БОГ грее в нас.


Бог  проявява чрез  всяко направено добро своята любов, мъдрост и истина.Доброто е път за намиране на Божията Любов.
Доброто е навсякъде около нас важното е да съумеем да го открием и да вярваме, че го има. Хубаво е, че има хора с добри сърца, които са готови да помогнат на всеки, който е в беда. Добрите хора могат да почувстват красотата, те имат смелостта да рискуват и силата да  говорят истината. За добрите хора, които правят нещо хубаво за другите от сърце и го забравят, трябва да се говори и да ги издигаме на пиедестал. В студеното и мрачно време, в което живеем само доброто може да ни направи истински хора.

Баба Цвета е смирена, миловидна, щедра, благочестива и много трудолюбива, отдала целият си живот на църкви и манастири. Живее природосъобразно и здравословно, има свой духовен живот, който е съобразен с Божиите закони и стандарти. Почита Бог, за нея той е благородния учител, който ни учи да имаме добродетелно поведение.

Стефан Манов е най-възрастният църковен настоятел със стаж над 30 години в историята на църквата, почтен, благороден, коректен, деликатен, излъчва позитивна енергия.
Вратата  на неговия дом винаги беше отворена за отец Тодор, прие го като свой син, неотлъчно бе до него. В трудните моменти му помагаше и даваше мъдри съвети. Дава всичко от себе си за църквата откакто е станал църковен настоятел.
Величка е скромна, великодушна, добродушна, работлива, дълтотърпелива. Отдала голяма част от живота си на църквата, повече от 10 години е продавала свещички и е поддържала храма, не жали време и средства, винаги е готова да помогне. Поема всякаква работа  (чисти църквата, сади цветя, полива, окопава, бие камбаната) с желание и я изпълнява възможно най-качествено.
Нинкова е истински приятел, с нея се чувствам добре, по-жизнена, носи ми усещане за сигурност. Истинският приятел ти дава свободата да бъдеш себе си, той е добър математик, може да умножи радостта, да раздели мъката, да извади миналото, да събере бъдещето и да пресметне от какво се нуждае сърцето ти, а тя е точно това за мен. Нашето приятелство е на 50 години, устояло на стихиите на времето, въпреки че сме работили в един колектив 30 години и почти 5 години в църквата отново работим заедно. Това приятелство е безценен дар. Всеки, който има шанс тя да го допусне до себе си и да се сприятели с нея е късметлия, защото тя е съкровище. Нас ни свързва божествена сила, разбираме се без думи, винаги когато ми е тежко е до мен в подходящия момент и мога да разчитам на нея. Тя излъчва енергия, която ме успокоява и ми дава сили, когато съм с нея вярвам, че всичко ще мине добре, без проблеми. Човек с голямо сърце, обича живота, с чувство за самоирония, душата на компанията, откровена, добронамерена, винаги помага на приятел в нужда. Отговорна, грижовна, справедлива, пряма, с усет към красивото. Има вълшебни ръце, изключителен художник на своето въображение, всичко до каквото се докосне превръща в уют и красота. Създава приказна атмосфера, която буди възхищение. Тя пое щафетата от отец Тодор и се грижа много добре за църквата, дава всичко от себе си, за да продължи неговото дело, достоен заместник на отец Тодор.
Соня обожава църквата, винаги и за всичко  помага, голяма част от свободното си време дава за църквата. Приятно и леко се работи с нея, защото тя работи с финес и много любов. С каквато и работа да се захване я изпълнява брилянтно. Тя просто те омайва, работата в църквата и времето  прекарано със Соня ти се иска да не свършва. Тя е невероятна. Между Соня и мен има магическа връзка, може би за  хората около нас е необяснима, но аз вярвам, че това е така, тъй като с нея ме свърза църквата. БОГ ми подари още една дъщеря в най-трудния момент, когато имах нужда от човек до себе си.

                         БЛАГОДАРЯ ТИ БОЖЕ, ОТНОВО НЕ МЕ ОСТАВИ САМА!

Тя е специална, моята стъпка нагоре, моята светлина, топлина и надежда, изключително грижовна, всеотдайна, лъчезарна, внимателна, благородна. Дава ми много обич, зарежда ме с позитивни емоции и ме подкрепя в мрачните дни, когато съм най-зле и имам нужда от помощ.Прави моето трудно ежедневие по-светло, спокойно и щастливо, тъй като ми дава криле и устрем да полетя.Тя е моето малко Слънчице, което озарява тъмната и стръмна пътека, по която се изкачвам и ми дава надежда и вяра, че е там някъде горе и е готова във всеки момент да ми подаде ръка. 

                         БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРЯ ЗА ВСИЧКО!!!

                                                    ОБИЧАМ ТЕ!!!

Бисерка беше за кратко време в църквата, но остави трайна следа, готова е да помогне по всяко време и за всичко, без да жали време, сили и средства, работи перфектно. Тя е  Слънце, въпреки трудностите които понася винаги е усмихната и заредена с енергия. Много е  трудолюбива, великодушна, любезна, целеустремена и  незабравима, просто не можеш да се докоснеш до нея и да я забравиш, остава завинаги в съзнанието и сърцето ти.
Семейство Данила и Светли имат шест прекрасни деца, много им е трудно, защото държавата не полага специални грижи за многодетните семейства. Въпреки, че грижите за децата запълват цялото им време и две от децата са болни те дават много от себе си за църквата и то безвъзмездно. Данила е завършила богословие, нейното любимо занимание е да рисува и реставрира икони, а иконата е прозорец към невидимия свят, вярата и Бога. Пее по време на Светата литургия в неделя и всички празници. Преподава на децата от неделното училище към храм ,, Света Параскева". Интелигентна, внимателна, търпелива, спокойна, успява да запази самообладание при всяка една ситуация, излъчва баланс и вътрешна хармония.
Те са достойни за уважение, съзнателни, предани, милеят  за църквата, дават от себе си най-доброто, на което са способни  без да очакват нещо в замяна, винаги са на разположение. Правят всичко, което е нужно за поддържане на църквата в добро състояние.

Църквата е един огромен дом, за който трябва всекидневна работа, за да бъде в отлично състояние, но хората които се грижат за църквата са малко.

Аз съм приела тези хора като част от моето семейство и им вярвам. В един дом трябва да цари мир, любов и доверие. Това е необходимо, за да бъдат взаимоотношенията честни, прозрачни и спокойни. Доверието е основната градивна частица на добрите взаимоотношения. Доверие се гради бавно, то може да рухне много бързо, но те са го доказали не с думи а с дела. Ето защо атмосферата, в която работим е благоприятна и ме зарежда със светлина. Вярата в БОГА и ДОБРОТО, Църквата и вие драги хора, които поддържате и посещавате църквата сте всичко това, което ми дава сили да продължа напред и ме държи в това огромно море от изпитания над бурните вълни!

Силен е този, който дава, той не обеднява, защото всяко направено добро го обогатява дарявайки му Божествена светлина, която пречиства и отблъсква всяко зло. На енергийно ниво няма значение какво даваш, но най-мощните форми на даване са нематериалните (обич, внимание, усмивка, добра дума, труд, загриженост). Сърце, което се раздава не остарява, защото доставя радост, дарява глътка свеж въздух, връща блясъка в угасналите очи, надежда и вяра в доброто. Добрият човек оставя само светлина върху хората, тъй като ги прави щастливи. Щастието е единственото нещо, което всеки добър човек без да го притежава, може да раздава!

    АКО СИ ДАЛ, АКО СИ ДАЛ, АКО СИ ДАЛ НЕ СИ ЖИВЯЛ НАПРАЗНО!!!

Отец Тодор е благословен, знае какво иска от живота и как да го постигне. Поставя си добре обмислени,  реалистични и ясни цели с блестящи перспективи. Те му дават насока, стремеж да върви напред и да избере правилния път, който той неотклонно следва. Винаги влага цялата си енергия за изпълнение на тези цели и има куража да се бори с всички предизвикателства на пътя.
Бог го е надарил с много благодат. Уникален, благоразумен, креативен, със  златно сърце и сръчни ръце, всичко до каквото се докосне със своята неизчерпаема фантазия превръща в  комфорт и изящество,  създава божествена атмосфера.
Има много силно чувство за дълг, ангажимент и справедливост, с чиста душа и светли мисли, желязна воля, харизматичен, като блгодатен дъжд, който полива Божественото в човека и то расте и се развива.
Добротата и светлината, която излъчва, озарява всички, които имат щастието да разговарят с него. Където мине, оставя светла диря, хората които тръгват по нея, стават по-благосклонни, щедри и отзивчиви. Прави света по-добър, по-светли стават и най-тъмните пътища. 

Призван е от Бог за духовник, има  изключителна вяра в Бога и иска да я предаде и на другите.
Събрал е и носи в себе си цялата мъдрост на Библията и знае как да подкрепи онези, които имат нужда от нея и я търсят.Приятно е да слушаш гласът му, звучните и обосновани думи, които произнася успокояват разтревожените, които идват при него за съвет. Посреща всички с отворено сърце, винаги с усмивка, блага дума и им оказва духовна помощ.
ОТЧЕ, Пожелавам Ви да имате възможност да проповядвате Словото Божие в училищата, за да могат децата да чуят словото на Истината, Живия Бог Иисус Христос слязъл от небесата, за онзи огън, който той донесе на Земята, за да може всеки, който му е повярвал да гори, и да бъде светлина за другите. 

Нека Господ всели във Вас Свети Дух, така както е направил със Светите апостоли и Ви превърне в много добър учител и проповедник на Евангелието.Всяко ваше дело да бъде пронизано от животворното и благодатно присъствие на Свети Дух. Да имате такова дар слово, което веднага да привлече вниманието на децата и  всяка казана от Вас дума да проникне в чистата детска душа и там да остане завинаги. Да посеете плодовете на Свети Дух в детските сърца, любов към Бога, мир, правдивост, вярност, търпение, милосърдие..  Да имате повече срещи с децата и групата от деца около Вас да расте като лавина, да ги превърнете в добро плодоносно дърво. Православната вяра и плодовете на Свети Дух ще ги спасят от опасните съблазни, които ги заобикалят. Тези добродетели ще придадат смисъл, стойност, сила, красота на техния живот и когато пораснат да станат достойни хора и пример за всички като Вас!
Отче, пожелавам Ви да печелите сърцата на хората, да имате верни приятели, които да Ви  подкрепят във всяко ваше начинание, никога да не Ви предават и да Ви имат пълно доверие.  Нека Бог да пази  семейството Ви и в трудните моменти да Ви  помага да вземате правилно решение!

Да Ви зарежда със здраве, любов, светлина и сили да работите все така с мотивация, упоритост и ентусиазъм на попрището, което сте избрали!
Пожелавам Ви, да получавате божествено напътствие, което да използвате, за да създавате чудеса, море от съвършени моменти, които да Ви доближат до съвършенство!

                    Във всеки един от нас свети искра на съвършенство, но малко са хората, които я забелязват, за Вас тази искра е пътеводна светлина в живота.  

                    Пожелавам Ви да я превърнете в голям огън,  който да разпали сърцата на хората, които общуват с Вас!
Божията благодат да пребъде в живота Ви!

БЛАГОДАРЯ НА БОГ, ЧЕ ТЕ ИМА!
Д-р Антонов е превъзходен лекар, с много силно чувство за чест, дълг и достойнство, притежава всички професионални  и човешки качества за тази благородна, високохуманна и най-отговорна мисия. Емоционално и умствено интелигентен мъдро прилага своите познания, винаги поставя точната диагноза. Отличен психолог, намира подход към всеки пациент, постига градивен диалог. Подкрепата и разбирането спомагат за по-бързото му възстановяване.
Справя се   спокойно с болката на хората, всяко негово действие е чудодейно. Призван е от БОГ за лекар, а този дар се дава само на хора с добри сърца, които преливат от любов и  светлина. Госпожа Струнджева ми каза, че д-р Антонов има две дипломи, едната е от Бог, защото от него изтича магнетична сила, дадена му от БОГ, която успокоява болните. Всеки пациент посреща с усмивка и  отворено сърце, винаги е внимателен, самоуверен, прецизен, зарежда го с позитивната енергия, която излъчва и му оказва компетентна помощ.

Благодаря на Бог, че ме свърза с д-р Антонов!

Евгени, това което правиш за мен, може да го направи само един отговорен, разумен и всеотдаен син!
БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРЯ НА БОГ, че точно теб е избрал за мой син, защото ти си много грижовен, сърдечен и лъчезарен!

Ние нямаме кръвна връзка, но тази божествена връзка за мен е безценна.
Скъпи сине, ти си моята светлина, надежда и вяра в доброто!    Даваш ми сили да продължа напред, защото ми подаваш ръка винаги, когато съм паднала. Пътеката, по която се движа е тъмна и много стръмна. Твоята светлина, с която озаряваш всички, които имат щастието да бъдат с теб ме зарежда с енергия и аз бавно се изкачвам, тъй като ти си до мен в критичните моменти.
Винаги бъди на нивото на високите дървета, които устояват на бурите!
Нека Бог да те води и да ти  дава сили, божествени напътствия и те дарява с плодовете на Свети Дух - здраве, любов, мир, търпение, милосърдие, самообладание, за да можеш с лекота да вървиш по трудния път, който си избрал.

ПРИЯТЕЛИТЕ СА НАШИТЕ ПЪТЕВОДНИ ЗВЕЗДИ!
Истинското  приятелството между хората - дълбоко,  искрено, сърдечно е едно велико чудо в човешките взаимоотношения, то е вълшебство.
Аз вярвам в това!
Някои приятели чувстваш като семейство. Аз искам да ви разкажа за едно такова приятелство, което започна през 1970 година за мен.
Това е приятелството между моя съпруг и семейството на Господин Тодор Витански, преподавател по френски език. Пример за достойно семейство, в което обичта, себеуважението, честността бяха на почит - скромни, изключително трудолюбиви, чистосърдечни, благородни, предани, винаги бяха за нас сигурна опора. В трудните моменти ни помагаха и даваха мъдри съвети. Леля Монка, съпругата на Витански беше за мен като майка. Изключителна жена, с много светла душа и златно сърце, винаги усмихната, готова да ме изслуша и да ми даде съвет. Слънчев Човек, зареждаше ме само с позитивни емоции.
Отгледаха и възпитаха прекрасни деца. Евтимка Витанска - стоматолог, Евелина Витанска - доктор и четири внучета. Внимателни, отзивчиви, отдадени на семейството и професията си. Те са пример за това как трябва да се почитат родителите, винаги бяха до тях, дадоха всичко от себе си до сетния им дъх. Всеки един от тях има свое уникално място в сърцето ми, което  друг не може да запълни.
Приятелството е цвете, който го откъсне е щастливец!
Аз съм благословена, защото цветето, което откъснах преди 50 години продължава да цъфти и от година на година става все по-красиво. Цветовете му, мога да сравня само с небесната дъга - това прелестно чудо на природата, символ на вечността, величието, красотата, надеждата, топлината и щедростта.
Бог ми направи голям подарък като ни свърза завинаги!
Това съкровено приятелство продължава с техните чудесни деца.

 

БОЖЕ, БЕЗКРАЙНО ТИ БЛАГОДАРЯ, ЗАТОВА ЧЕ МЕ БЛАГОСЛОВИ КАТО МЕ СВЪРЗА С МАЙОР ДОЦЕНТ Д-Р ГЕОРГИ ПОПИВАНОВ!!!
Роден в град Мездра. Отгледан и възпитан в християнско семейство от прекрасни родители, в което се ценят човешките добродетели, българските обичаи и традиции.
,,Израстнах в хирургията в монтанската болница, където майка ми беше медицинска сестра и там може би се зароди желанието да съм хирург. Да стана военен помогна родовата памет, прадядо ми Манчо Христов от село Царевец е бил офицер, братовчед ми е полковник (научи ме на твърдост и честност), баща ми е бил старшина-сапьор, след което става свещеник, завършвайки Семинарията в Черепиш. Неговият чичо също, моят чичо е завършил Семинарията. И така чудно се преплетоха нещата, че се стигна и до вярата… Както казва възлюбеният ми в Христа професор Илия Савов: „Случайностите са неподозираните от нас закономерности“. Но в основата на всичко е Величието на Христа – дори да се отричаме от Него, Той не се отрича от нас, стои и хлопа, и благо ни води на злачните пасбища." Завършва медицина през 2000 г. в Медицински университет в Плевен. През 2001г. придобива специалност ,,Общовойскови лекар", а по-късно специализира хирургия в клиника „Спешна хирургия“ в ВМА София и придобива специалност през 2008 г. От 2010 г. е офицер от Българската армия. От 2014 г. е хоноруван асистент към Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридкси“, а от 2015 г. – асистент в клиника „Ендоскопска, Ендокринна хирургия и Колопроктология“ на ВМА. През 2016 г. защитава дисертация на тема „Сравнителен анализ на взривна, огнестрелна и конвенционална травма“ и придобива образователната и научна степен „доктор“. От 2016 г. е секретар на Българския национален борд на Балканския военномедицински комитет.
Като военен хирург има многократни мисии в Афганистан в състава на различни многонационални болници в Херат, Кандахар, Кабул, както и в Киев.,,Чувството, когато се връщам от мисии в България, е че се връщам в Рая и оценявам мира."

От 2019г. е доцент по хирургия в катедра ,,Хирургия" към ВМА

Има над 70 публикации в наши и чужди периодични списания.

Цитиран е над 190 пъти в международни списания. Член е на редакционните бордове и рецензент на списания в България, САЩ, Китай и Великобритания.
,,Толкова хора ми помогнаха, че стигнах до логичния извод, че нищо не съм постигнал сам (и във видимия и в духовния свят). Голям „късметлия“ съм… доц. Величков и колективът от Спешна хирургия ме приеха във ВМА от нищото. Приятелите Георги Кутин, Димитър Димитров, Михаил Табаков, Даниел Стефанов, а отскоро и младият колега Христо Петров бяха и са неотлъчно до мен – нещо много рядко в днешната конкурентна и нездрава среда.Човекът с визия, проф. Мутафчийски, заложи на мен и ме подкрепи".
,,Проф. Марина Бояджиева и проф. Хюсник Бояджиян в Плевен допринесоха значително за правилното ми израстване. И досега чувствам неизменната им подкрепа и насърчение."
Два необикновени живота са му послужили  за пример – професорът  по хирургия Св. Лука и митр. Антоний Сурожки – и двамата са били военни хирурзи, участвали във Втората световна война, и са водили живот, безрезервно отдаден на другите.

,,Три книги изиграха също голяма роля: „Шест слова за свещенството“ на св. Йоан Златоуст – за капаните в общественото служение; „Бракът като подвижничество“ на митр. Антоний Сурожки – за послушанието и любовта, за това че „който сам е ученик и послушник, само той може да учи и ръководи другиго“, че „човек може да бъде обичан, но не защото е достоен; той може да се научи да е достоен, защото е обичан“, че „дисциплината не е понятие от казармата, а представлява състоянието на ученик, който е намерил своя учител, и с всички сили на душата и ума си, на сърцето, на волята и тялото иска така да се вслушва в неговото учение, че да възприеме изцяло онова, което той може да му предаде“; и „Завръщане към отците“ на сръбския психитър и богослов акад. Владета Йеротич – за ролята на светите отци, бездомността на християнина, разнообразието на християнската святост.

,,Един „прозаичен“ поет, „невидим, като сърцето вляво“, с прозата си запали духовен огън в мен. Който в „Даскал“ защити децата ни, на които, вглъбени в „прехода си“, станахме големи длъжници. Който изобличи престъпното ни бездействие… „А децата не са лоши. Децата са същите, каквито са били винаги. Само дето нямат кантар за доброто и лошото. Децата са като железни стружки. Трябва да има магнити, които да им зададат верните силови линии, но магнити няма."
,,А без помощта на съпругата, която ме „помоли да тръгна без чадър“ и стои „като запалена свещ с огнени мисли устремени нагоре" и „не я е страх да ме целуне на средата на улицата“ и безценната ми дъщеря – двете Боряни, и най-малкият ми учител Иван, ще съм половин човек („От изгрева до залеза искам просто да живея, ако искам да заплача, ако искам да се смея").
Майор д-р Попиванов е уникален лекар с изключителни професионални качества, реализира Хипократовата си клетва. Невероятен Човек, надарен от БОГ с много благодат и призван за най-отговорната, съдбовна и окриляваща мисия - грижата за човешкия живот. Има златно, всеотдайно, голямо сърце и светла, чиста, приказна душа.
Ерудиран, мъдър, скромен, великодушен, духовно извисен, посвещава безрезервно своите сили на това, което си заслужава, съобразява своите мисли и действия с учението и примера на Христа. Състрадателен, ангажира съзнанието и сърцето си с проблемите на всеки, който се нуждае от него. Вежлив,  тактичен, сърдечен с лекота открива верният път към сърцето на човек. Основния принцип, който спазва е служение на ближния. Винаги е готов да помогне с каквото може. Когато си тъжен и изгубил вяра той намира начин да ти вдъхне сили и надежда, става ти светло, леко, спокойно, иска ти се да полетиш. Укрепва вярата ти в Бог, усещаш радост и упование за по-светло бъдеще, ставаш по-добър човек, защото той озарява света около себе си със своята усмивка, блага дума и благотворителни действия.
Носи своя кръст съвсем незабележимо – но усилията му постоянно превръща мрака там, където се намира, в светлина.
И няма как да е иначе, щом житейското кредо на д-р Попиванов произтича от думите на пророк Исая: „и раздай душата си на гладния и нахрани душата на страдалеца, – тогава твоята светлина ще изгрее в тъмнината, и мракът ти ще бъде като пладне;“ (Ис. 58:11)
Докато има такива лекари, за които високия професионализъм, грижата и разбирането са водещи ценности в тяхната нелека работа и винаги всеотдайни, съпричастни, отзивчиви, от които изтича животворна магическа сила ще ни има  нас българите и България.

РАЗКАЗ ЗА ДЕЛОТО НА ОТЕЦ ТОДОР

 

Мили хора, искам да ви разкажа за отец Тодор, който бе ръкоположен за свещеник в храм “Света Параскева” на 14 октомври 2013 година. Той измина дълъг път, който не беше лек, имаше трудности, лишения и много изпитания.

Днес нашата църква е чиста, подредена, много красива, с една дума образцова рожба на тригодишния труд на отец Тодор.


Казвам се Красимира Опинчева, родена съм на 26 октомври.
На 26 октомври 1868 година е осветен храм “Света Параскева”.
Аз вярвам, че смъртта на майка ми ми промени живота.
Първо бих желала да ви разкажа нещо за себе си.

След раждането майка се разболяла от родилна треска, имала висока температура, над 40 градуса. Ето защо трябвало да постъпи веднага в болница в София. Аз съм останала при баба и дядо. Получила съм алергия от кравето мляко, с което са ме хранили, била съм много зле. Вероятността майка и аз да оживеем е била малка. Станало е чудо! Майка оздравяла, но след изписването от болницата е била инвалид.
Бавно се въстановявала, но напълно оздравяла. Беше права като топола и много трудолюбива, живя 91 години.
Слава на Бог!
Той ми е дал живот и не ме е оставил без майка.
Боже, ти си всемогъщ!
Майка ми даваше сили да преодолея най-мъчителния период от моя живот,когато останах сама.Изгубих любимият си човек, моя съпруг.Той бе всичко за мен Слънце, въздух и вода.Много ми липсват,  но в трудните моменти те озаряват моето ежедневие

На 21 декември 2014 г. трябваше да се открие обновеният храм.
На 17 декември някаква сила ме тласкаше към църквата. Отидох, но това решение взех много трудно, защото ме мъчеше упорита кашлица. В момента, в който стъпих в храма, аз оздравях.
Майка ми беше първата жена, която отец Тодор изпрати на 13 ноември 2013 година. Този ден аз се запознах с отец Тодор.
Една година по-късно той ме помоли да работя в църквата, като ми каза, че неговата мечта е да я направи райска градина. Аз му се доверих, тъй като виждах промяната в храма.
Днес нашата църква е райска градина, защото отец Тодор е отговорен, трудолюбив, ентусиазиран, упорит, много грижовен, пълен с идеи къде, какво и как да се направи. Той не жалеше сили и време. Носеше камъни, бъркаше бетон, качи се на седем метра височина за да укрепи кръста на иконостаса. Църквата за него не беше работно място а негов дом. Няма място, където да не е пипнала неговата ръка. Всичко сам проектираше и изпълняваше. Всяка стотинка влагаше разумно за да сътвори нещо красиво. Започнахме със засаждане на цветя, той обожава цветята. Засадихме двора с овощни дървета, кипариси и много декоративни дървета.
Едновременно с облагородяване на двора работехме и в храма.


Нашата църква е бедна. Тя се издържа от дарения и парите от свещички. Първата икона, която отец Тодор искаше да постави беше „Тайната вечеря“, но нямахме пари.
Наближаваше Великден и ето, че стана чудо. Господ ни помогна. Добри хора направиха дарения и събрахме парите за един ден. За велики четвъртък иконата беше доставена.


Този ден няма да забравя,защото бях много щастлива.
Църквата с всеки изминат ден ставаше все по красива. Хората, които посещаваха църквата, започнаха да правят дарения за точно определена икона и посочваха мястото къде да се постави. Така църквата се изпълни с икони.


Всеки ден отец Тодор идваше с нова идея. Той има златни ръце, до каквото се докосне се превръща в чудна приказка. Дънерите превърна в цветни градини и камъните в неговите ръце оживяха. В църквата имаше много камъни от които той извая прелестни фигури.


Днешната работа не оставя за утре, винаги имаше план за деня. Той е експедитивен, щом е решил нещо го изпълнява на момента. Понякога работеше от сутрин до късно вечер, без да почива, не търсеше дори храна и вода.
Пътя, по който вървеше беше труден, но той се справи, защото е ерудиран, съзидателен, умен, сръчен и много търпелив.
Притежава много знания и умения, които му помагаха да се справя сам. Рядко търсеше помощ, понеже искаше да направи много неща а нямаше пари.
Има добро сърце, внимателен, отзивчив, лъчезарен, не прави разлика между хората. Всички поздравява с всеки се спира да разговаря. От неговото слово и доброта се излъчва светлина.
С надежда и вяра ни закърми, с много доброта напълни душите ни и църквата наша прероди.
Отец Тодор е общителен, добър събеседник, винаги усмихнат.
Хората му повярваха, когато имаха проблеми, идваха при него за съвет, искаха да им чете молитва.
Отец Тодор не вземаше пари на ръка, казваше на хората да остават колкото желаят в кутията за дарения.
Правеше обреди без пари . Той е състрадателен, правеше дарения за болни хора, раздаваше дрехи на бедните, помагаше на отец Иван, който е приютил бездомни .
Отец Тодор е прекрасен човек. Господ му е дал всичко, което може да се даде на един човек.
Мили хора, отец Тодор притежава много положителни качества, аз не съм изброила всички. Всеки който, го познава и е работил с него може да изброи още много от неговите положителни качества .
Отец Тодор го опознахме по делата, който не вярва да посети нашата църква.
Всичко в църквата е негово дело. Той започна от  нула, всичко направено е плод на неговия непосилен труд.
Призовавам всеки, който го познава да допълни това което, съм написала. Тези, които не го познават да се запознаят с него на новото му работно място .


Да работиш с отец Тодор е божи дар, защото работата с него не те натоварва, а напротив зарежда те с позитивна енергия. България днес има нужда от такива хора, ако всички работят на работното си място като него нашата Родина ще бъде рай.
На отец Тодор се падна честта да подготви и организира празника на църквата, посветен на 150 години храм “Света Параскева”. Той се справи блестящо.
На 19 февруари архимандрит Антим протосингел на Видинска Света митрополия посети нашата църква по повод преместването на отец Тодор в  Неврокопска Света митрополия.
Той постави отлична оценка на работата на отец Тодор и каза, че нашата църква е една от най-хубавите църкви във Видинска Света митрополия.

Вълнуващ бе денят, в който внукът и правнукът на някогашният Отец Петър, дойдоха в храма за да кръстят тяхното дете. Тези хора бяха дошли чак от Варна и бяха изминали 1000км за да се срещнат с Отец Тодор, който да посвети тяхната рожба в светото кръщение.

 
В днешния забързан и объркан свят, свят на тревога, несигурност и духовна нищета, повече от всякога имаме нужда от упование, благочестие, смиреност, справедливост и вяра, вяра в доброто, за да ................. оцелявавме. Защото мъдрецът е казал, че само просветеният човек, прогледнал духовно, може да бъде свободен. Такъв човек е и отец Тодор. Затова сме изключително щастливи, че точно той посвети в тайнството на светото кръщение нашия внук, Антон, през 2015 година.
Казват, че когато избираш кръстник за детето си, много важно е той да бъде достоен човек, човек за пример, за да предаде на кръщелника си всичко добро, което носи. Ние бихме добавили, че не само кръстникът е важен, важен е и духовникът, извършил светия обред.
Отец Тодор е не просто завидно млад и достоен човек. Той е благ, отзивчив, изключително съпричастен, деен и безкрайно добър. С всеотдайното си сърце и дела може да бъде пример за малки и големи за това как да живеем гордо и със самочувствие в новия свят на съвременните реалности, съчетавайки възрожденския дух от миналото ни.
Благодарим ти, отец Тодор!
Ние вярваме, че частица от твоето благородство ще пребъде и у нашия внук, който, дай Боже, един ден стане също толкова достоен човек.
08.10.2017
сем. Елена и Антонио Танкови
гр. Варна

Отче, дойде денят, в който трябва да си тръгнете, но аз се радвам, тъй като хората оцениха вашия труд. Съжаляват, питат защо това добро момче, което преобрази църквата и направи много за нея си отиде. На последната служба имаше много сълзи в очите на всички, които бяха в храма.

Отче, това е най- голямата награда , която може да получи един човек, случва се на много малко хора и е божи дар.

Господи, благодаря!
Благодаря, Света Богородице!
Благодаря, Света Параскева!
Благодаря, и на теб мила моя майчице!

Отче, благодаря Ви за всичко, което направихте за църквата за хубавия празник, който организирахте по повод 150 години храм “Света Параскева”, за това че ми се доверихте.
Таня, благодаря ти!
Въпреки, че беше бременна много ми помагаше. Садеше цветя, чистеше църквата, продаваше свещички.
Благодаря и на вашите родители, баба и дядо, които са ви дали живот, отгледали и възпитали.
Благодаря на всички дарители, на хората, които се грижат за църквата – кметът на община Медковец, църковното настоятелство, жените които поддържат църквата Величка, Нинкова, Соня, Ани, Бисерка, семейство Данила и Светли.
Щастлива съм, че познавам тези  хора.
Чудесни хора!
Приятно ми е да работя и разговарям с тях. Църквата и те ме зареждат със светлина и ми дават сили да продължа напред въпреки трудностите, които ме съпровождат.
Благодаря и на вас мили хора, и моля Ви идвайте по често в църквата, а не само на големи празници, защото ние трябва да съхраним и поддържаме църквата и да продължим делото на отец Тодор.

Всеки да отделя, колкото му сърце дава, без да му се свиди,и без да го принуждават; защото Бог люби оногова, който драговолно дава.
А Бог е силен да умножи у вас всякаква благодат,та,като имате винаги всякакво доволство във всичко, да бъдете щедри във всяко добро дело.                       
(2 Свети апостол Павел 9: 7-8)
Господи Исусе Христе, Сине Божий, моля те пази храм „Света Параскева“, отец Тодор и неговото семейство, и всички които поддържат църквата. Амин!

 

ДО
ОТЕЦ ТОДОР
БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС
УВАЖАЕМИ ОТЕЦ ТОДОР,
Приемете най-искрената ни благодарност за успешното сътрудничество, което реализирахме по време на Вашето пребиваване в село Медковец.
Когато станахте част от нашата общност, удовлетворението ни беше голямо, защото сред нас се появи млад човек, за когото за кратко време разбрахме,че е изпълнен с идеи за добри начинания.
Несъмнено всички ние усетихме стремежа Ви към единство, желанието Ви да сплотявате хората, като ги убеждавате, че в това е силата на успеха.
Оказа се, че Вашите интереси са много, и то с разнообразно съдържание. Вие посветихте времето си не само на църквата, а и на много други неща, свързани с живота в нашите малки населени места, където и най-дребните случки често се приемат за събитие. Вдъхнахте свежест в отношенията на много хора и направихте така, че да бъдете пример за човещина и доброта.
Независимо от натовареността, която несъмнено съпътстваше работата Ви на свещеник, Вие се посветихте и на спорта, и на читалището като средище на духовността и място, където намират проявление моралните ценности, които проповядваме сред младите и изпълнени с мечти хора.
Надяваме се, че където и да сте, в сърцето Ви винаги ще има място за нас иза родния ни Медковец!
Не забравяйте, че тук имате приятели, които ще пазят мили спомени за присъствието Ви и винаги ще Ви сочат като пример за човек с чиста душа и голямо сърце!
Успех, отче!
Бог да Ви пази!

С уважение,
ЦЕЦА ИЛИЕВА
Председател на ЧН на НЧ „Развитие – 1898 г. – с. Медковец”

 

ПОЖЕЛАНИЕ
към отец Тодор
от инж. Венцислав Евгениев
кмет на община Медковец

Отче,
Бъди здрав и следвай повелите на сърцето си, защото твоето сърце е изпълнено с любов към хората!
Днес повече от всякога нашата Родина има нужда от такива хора: силни, работливи и отговорни!
Дано късметът е винаги с теб, за да може огромният духовен заряд, който носиш, да облагородява повече хора в нашите общности!
Благодаря ти, че беше заедно с нас през последните години и направи така, че повече доброта да изпълва дните ни!
Няма да се забравим, защото когато има нещо истинско между хората, то е вечно!
Успех!
20.02.2017 г.

Впечатления на хората за делото на Отец Тодор

 
Отец Тодор дойде в село Медковец, и ни показа как трябва да се живее и работи. Остави ни прекрасно възродена църква, жалко че си отиде.
Христина Струнджева

Храмът е най-святото място! Мястото, където човек остава насаме със себе си и само Бог е свидетел на мислите и чувствата му!
Неведнъж съм търсела утеха и упование в труден за мен момент.Винаги съм излизала от храма благодарна, удоволетворена и изпълнена с още повече любов и вяра.
Случайно или не, аз се върнах да работя в моето село, след много години.Това време съвпадна с голямата промяна, която претърпя нашата църква. А това се случи благодарение на упорития труд на нашия отец Тодор, който за жителите на селото ни винаги ще си остане наш.
Отец Тодор е прекрасен човек.Той преобрази нашата църква, превърна я в райско кътче. Удоволствие е да посещавам това райско място, където на всеки сантиметър е останал отпечатъка от силата на вярата, на упорития труд, на любовта към хората, защото делото на отец Тодор е дело за хората! Това е за всички нас, жителите на с. Медковец.
Дано успеем да съхраним красотата и посланието на създаденото от отец Тодор и посещаваме по- често това свято място. Там винаги ни посреща един човек-истински, добър и люблящ ... - леля Краса както я наричаме, която беше моя учителка и я чувствам като втора майка. Тя е една от хората, които продължават да се трудят неуморно за благото и опазването на създаденото от отец Тодор. Искам специално да и благодаря за това, че в трудни моменти ми е помагала с човещината си, с разбирането си и с обичта си!
Посещавайте, обичайте и пазете нашия храм!
От него излизаме с по-чисти мисли, с повече вяра, изпълнени с много любов, а това е знак, че хубавото в живота го има, и предстои!!!
Бойка Любенова Кудинова

Срещите ми с отец Тодор са малко на брой, но достатъчни за да си изградя мнение за този човек. Първото нещо, което нахлува в съзнанието ми, когато стане въпрос за него е светлина.
Прекарах детството си в Медковец и всичките ми спомени от това време са изпълнени с топлината и светлината на горещите лета, меките и топли есени, белите зими с дългите уютни вечери, зелената свежест на пролетта, окъпана от светлината на слънцето и най-скъпите ми хора. Изпитвам все по-голяма носталгия по онова време, на фона на сивотата, която виждам всеки път, когато се прибирам в родния дом. И ето, че изведнъж в това все по-сгъстяващо се сиво, се появи отец Тодор и сякаш сивото стана по-малко сиво, стана по-светло и по-красиво.
Сега като затворя очи виждам двора на църквата зелен и изпъстрен с цветя, огрян от светлина, а храма е някак по-просторен, по-чист и отново тази светлина, която просто струи от него.Заслуга за това имат и много други хора, които с труда си допринесоха всичко това да се случи и да продължава да се случва, но отец Тодор беше двигателят, който задвижи колелата на тази ,,машина".Той показа, как въпреки всички несгоди, които търпят хората от тази част на България, въпреки обзелия ги песимизъм, може да се направи нещо градивно и красиво, нещо което да ги накара да излязат от летаргията, в която са потънали и да творят.
Ние може само да сме благодарни, че сме имали щастието този човек да дойде в нашето село и да стане част от неговата история.Сигурна съм, че където и да отиде, той ще бъде все така всеотдаен и трудолюбив и дано са повече хората, които ще имат възможност да общуват с него, защото неминуемо това ще ги направи по-добри.
Горанка Красимирова Йорданова
Отец Тодор е истински свещеник.Аз му целувам ръка. Благодаря му за това, което направи за църквата "Света Параскева". Благодарение на него, нашата църква е една от най-хубавите.Той винаги подхождаше към всички хора с уважение, давал е и лично на мен много напътствия. Неговата силна вяра ме зареждаше със светлина. Аз съм от семейство, което вярва в Бог. Моят вуйчо е свещеник в Бачковския манастир.
Йорданка Дебийска
Живея близо до църквата ,,Света Параскева ". Години наред тя беше в окаяно състояние. Преди няколко години с европейски средства и упорития труд на отец Тодор всичко се промени.Този млад и ентусиазиран свещеник преобрази нашата църква. Сега тя придоби много добър вид - светла, подредена, красива.
Впечатлиха ме думите му, че в църквата се чувства като у дома си. В селото се завърнаха много от традициите, но за съжаление той напусна. Обителта днес се радва на все повече миряни по време на религиозните празници.И все по-често се чува съжалението, че отец Тодор не се задържа за по-дълго време.
Розалина Монова

Отче, много те обичаме, липсваш ни, върнете се при нас, вие сте много добър!
Децата от неделното училище
Отче, много си добър, приятен и мил човек, ти ме кръсти безплатно, мъчно ми е че те няма в църквата, моля те върни се при нас!
Теменужка от неделното училище
Отец Тодор - този добър и свят човек,дошъл в един от най-бедните региони в цяла България и доказа не на ромите,не на българите,не на турците а на всички какво означава да си човек!
Дойде в с.Медковец и доказа на всички,че работата,духовенството,Бог и семейството са най-важните и святи принадлежности за човека! Доказа как с желание,с труд,със смелост и с харизма може човек да достигне всичко! Надали в днешно време ще срещнем такъв човек! Имаме честта да го познаваме и да сме били заедно на едно кръщене и едно освещаване на родния дома,за което сме му благодарни! И искаме да му кажем едно голямо БЛАГОДАРЯ! Едно голямо ОБИЧАМЕ ТЕ и ни липсваш многооо! Бъди все така добър и усмихнат човек,и нека Бог даде здраве и дълъг безпроблемен живот!!
сем.Василеви- Данаил и Цветелина

ГАЛЕРИЯ